torsdag 7 februari 2008

7 Februari

Idag på religionslektionen så fick vi frågan:

"Är alla människor lika mycket värda?"

Det är en riktigt svår fråga att svara på och jag har tänkt på det hela dagen. Men jag tänkte att jag ska försöka mig på ett svar, så gott som jag kan, helt enkelt.

Alla människor har ett lika värde, ett grundvärde, människovärde och det kan man inte ta ifrån någon. I grund och botten så är alla människor precis lika mycket värda. Vare sig man är mörk, ljus, amerikan, afrikan, europe, asiat, jude, muslim eller kristen, så är man lika mycket värd som någon annan. Pungt, så är det.

Men sen så är det skillnad på människovärdet och mina egna värderingar.

Om jag själv ska få lite struktur på det hela så har vi människovärdet på 10. Det kan inte förändras, som jag redan redogjort för.

Sen så är mina egna värderingar på människor på en skala mellan 0 och 10 och det kan förändras under livets gång. Men alla människor har en början på 5 när vi föds. Sen kan en människas handlingar göra så att det talet sänks eller höjs med hela tal eller decimaltal, det beror lite på vad det är för handlingar som gör att talet höjs eller sänks.
Om man som lite tonårsparvel till exempel snattar godis från en affär så sänks man med kanske 0.5. För det är inte ett så grovt brott, men fortfarande ett brott. Man förstör för sig själv och för den som äger affären, men som sagt, det är inte så grovt som till exempel att råna en bank där det handlar om att man utsätter de som jobbar på banken för en traumatisk händelse och man kanske har förstört deras karriär som banktjänstemän förgått och man har stulit en stor summa med pengar. Då sänks värdet mer. Kanske ner till en 2'a. Man har gjort mer skada för sig själv och för sina medmänniskor än om man snattat godis.

Sen har jag självklart värderingar i olika slags dåliga handlingar. Till exempel våldtäcktsmän, pedofiler och människor som håller på med barnpornografi sänks ner till en 0'a utan tvekan i mina ögon. Inget snack om saken.

MEN, om personen ifråga sen har fått sitt straff, fängelse, böter, samhällstjänst, you name it. Och då inser att "shit vad fel jag handlade" och då börjar göra goda saker igen. Det kan handla om att kanske skänka pengar till välgörenhet, köpa Situation Stockholm varje gång det kommer ut eller kanske till och med gå med i Röda korset eller liknakde organisationer och vara aktiv, kanske åka och jobba som volontär. Då höjs ens värde igen, kanske upp till 5 (som var utgångspungten för mitt exempel) eller mer och min syn på människan förändras.

Jag tror ändå att en människa kan inte komma över 8 eller 9 på min skala, hur god och snäll man än är och hur många goda gärningar man än gör. För man ska aldrig glömma att en människa är en människa och då kan man göra fel. Så är det bara. Man gör misstag och handlar på olämpliga sätt.
En viss situation kan göra att en människa handlar på ett visst sätt även om den aldrig gjort någonting "dåligt" i hela sitt liv.
Man gör misstag helt enkelt och så är det.

Men okej, för att samanfatta mitt ostrukturerade svar på om alla människor är lika mycket värda så svarar jag:
Ja! Men, min personliga syn på människor förändras i förhållande till dess handlingar, med det är aldrig för sent att börja "handla gott"

Karma baby, karma!

Nu ska jag återgå till mitt parti Kungen och fortsätta tänka, jag kommer säkert hinna ändra mig hundra gånger om innan jag går och lägger mig, men så är det.

Med kärlek!

Sov gott!

(Jag tror tyvärr inte att vi spelar för samma lag du och jag, det är synd. Men jag älskar dig ändå)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hmm.. för att fortsätta ditt tankeaarbete.. Påverkar en människas handlingar verkligen människovärdet? Kan t ex seriemördare till slut få noll på sitt "människovärde-konto" och därför förtjäna till exempel tortyr eller dödsstraff?

Bara en tanke...